• Home
  • Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op de vragen die ik het vaakst hoor.
Heb je zelf een vraag die er niet bij staat? Laat het even weten!

Logo & branding

Wat kost een logo?
Goede vraag! Lastig antwoord. Omdat de behoeftes vaak erg verschillen, hanteer ik geen pakketten of standaard prijzen. Het is afhankelijk van hoeveel tijd ik steek in de concept- en schetsfase en hoe groot de organisatie is.
Krijg ik de rechten op mijn logo?
Ja. Hoewel ik diep ongelukkig zou zijn als je er esthetisch ontverantwoorde dingen mee doet: het is jouw logo. Zodra je de rekening hebt betaald, draag ik de rechten van het logo volledig aan je over.
Hoeveel revisierondes zijn er bij een logo-ontwerp?
Ik werk niet met revisierondes. Omdat het voor de meeste opdrachtgevers al eng genoeg is om een nieuw logo te laten ontwikkelen, is het belangrijk dat je zeker weet dat je blij bent met je nieuwe logo. Je loopt dus geen risico. En we komen er altijd uit, ik ben de klantenfluisteraar. :-)
Welke bestanden krijg ik van mijn logo?
Voor digitaal gebruik krijg je JPG, PNG (met een transparante achtergrond) en eventueel SVG-bestanden. Voor drukwerk krijg je de originele bestanden die ik heb gemaakt in Adobe Illustrator. Deze AI-bestanden zijn onafhankelijk van resolutie. Ze zijn bruikbaar voor alle types drukwerk, van gebruik op visitekaartjes tot en met de belettering van een stadsbus.
Wat kost een huisstijl?

Lastig aan te geven: het ligt aan het aantal benodigde uitingen. Voor kleine organisaties begint het doorgaans vanaf 450 euro exclusief btw. Ik maak graag een offerte op maat!

Revisierondes

In tegenstelling tot bij een logo-ontwerp, hanteer ik bij een huisstijl wel een revisieronde. Wil je dat anders? Prima, dan maken we daar een afspraak over.

Bestanden

Ik lever drukklare PDF's, dus niet de bronbestanden (zie uitleg bij veelgestelde vragen in de categorie grafisch ontwerp).

Grafisch ontwerp

Moet ik zelf tekst aanleveren?
Dat kan, maar het hoeft niet. De meeste opdrachtgevers kiezen ervoor om een ruwe tekst aan te leveren. Ik controleer de tekst op stijl en spelling, zodat je zeker weet dat je goed voor de dag komt. Ook kan ik helpen met de structuur van de tekst. Ik kan de tekst ook voor je schrijven, dan bekijk ik eerst samen wat je voor ogen hebt en wat je met de tekst wil bereiken.
Hoe moet ik foto's aanleveren?

Do's:

  • Stuur losse foto's per e-mail of WeTransfer (een gratis dienst, waarmee je zonder registratie gemakkelijk en snel bestanden verstuurt).
  • Als je foto's op hoge resolutie hebt, dan ontvang ik die het liefste. Verkleinen is nooit een probleem, vergroten wel.

Don'ts

  • Lever geen foto's aan via Facebook, WhatsApp of andere diensten: doorgaans worden je bestanden verkleind om ze te kunnen versturen. Daar wordt het resultaat niet mooier van, helaas. 
  • Lever geen foto's aan in een Word-bestand. Word verkleint namelijk je foto's. Ook is het meer werk voor mij om de foto's weer uit het Word-bestand te halen en apart op te slaan. Het is wél handig als referentie voor mij om te zien welke foto bij welk stuk tekst hoort, natuurlijk.
  • Sla een JPG niet vaker op dan echt nodig. Bij iedere keer dat je op 'opslaan' klikt, wordt het bestand verder verkleind. 
Kun je ook foto's maken of zoeken?

Als je nog geen geschikte foto's hebt voor je brochure of andere uiting, dan kan ik daarvoor zorgen. Ik maak zelf foto's, maar voor specifieke zaken en zeker voor productfoto's werk ik samen met Hubaer Kusters. Verder kan ik zogenoemde stockfoto's voor je zoeken. Dat zijn foto's die tegen betaling gedownload kunnen worden. De prijs voor de download is 10 euro per foto exclusief btw.

Hoe werkt het met drukkers?
Heb je zelf al een drukker? Prima! Ik werk voor veel opdrachtgevers met een drukkerij of copyshop bij hun in de buurt.

Heb je zelf nog geen contacten in de drukkerswereld? Ik heb een uitgebreid netwerk van leveranciers, dus dat is geen enkel probleem. Ik werk met drukkers in verschillende prijsklasses, ook internetdrukkers. Daarnaast heb ik contact met drukkers die uitsluitend duurzaam drukken op gerecycled papier.
Kan ik zelf dingen aanpassen in het ontwerp?
Ik maak een drukklare PDF. Tenzij je Adobe Acrobat hebt, is het helaas niet mogelijk om daarin wijzigingen aan te brengen. Voordat het document definitief is, kan ik natuurlijk dingen voor je aanpassen. En dat geldt natuurlijk ook voor een volgende versie van het document.
Krijg ik ook het bronbestand?
Nee. Ik maak de bestanden op in Adobe InDesign. Van daaruit maak ik een drukklare PDF, en dat is het bestand dat ik beschikbaar stel. Het bronbestand kan ik niet met je delen, omdat dat in de meeste gevallen problemen oplevert met de licentie voor gebruikte lettertypes en foto's. Daarnaast is het bronbestand ook iets dat bij de ontwerper thuishoort, net zoals de bouwtekeningen bij een architect, en een recept bij de kok.

Infographics & visuals

Ik heb hulp nodig bij het concept, kan dat?
Heb je alleen een ruw idee in je hoofd, maar weet je niet hoe je dat concreet wil uitwerken? Geen probleem! We gaan er samen voor zitten. Ook wilde ideeën, gekrabbeld op de achterkant van een bierviltje zijn van harte welkom. Ik maak er met veel plezier iets concreets, wervends en/of presentabels van.
Voor welke stijlen kan ik terecht?
Verschillende stijlen. Zelf maak ik meestal vector-georiënteerde visuals, maar ik kan je zeker ook helpen met losser werk, eventueel gemaakt door Julia van Straaten of Alies de Groot. Ben je op zoek naar iets speciaals? Laat het even weten
Is de infographic bruikbaar in mijn PowerPoint?
Zeker. Veel infographics hebben een lang formaat. Voor gebruik in je PowerPoint of blogpost kan ik de infographic 'in mootjes hakken'. Ik sla de verschillende onderdelen dan op als PNG of JPG, zodat je ze los kunt gebruiken. Bij visuals of bijvoorbeeld managementmodellen is dat eigenlijk altijd al mogelijk. Ook daar stuur ik je een JPG of PNG van, als je wilt.

Webdesign

Wat kost een website?
Wat kost een auto? Stomme wedervraag natuurlijk, maar het is moeilijk te zeggen hoeveel je kwijt bent voor een website. Als je kunt aangeven wat je voor ogen hebt, en welke functionaliteit je zoekt, maak ik een offerte op maat. Als globale indicatie: het begint rond 1.200 euro.
Kan ik zelf dingen aanpassen op de website?

Ja. Ik maak websites in Joomla en WordPress. Beide CMS'en werken met een Word-achtige editor. Met wat tekst en uitleg, en eventueel een video-instructie kom je daar zeker uit. CMS staat overigens voor Content Management System. Dat wil zeggen dat je zonder technische voorkennis content (dus tekst en foto's) kunt plaatsen. Je hoeft ook niets te doen aan de opmaak van bijvoorbeeld alinea's op de website. Dat is geregeld in de template zelf en zorgt ervoor dat je website er consistent uitziet.

Kan ik het contentbeheer uitbesteden?
Ja hoor. Ik plaats voor meerdere opdrachtgevers berichten op hun website. Dus als je geen zin of tijd hebt om dat zelf te doen: geen punt. Ook zoek ik vaak naar specifieke beelden bij blogposts (of iets anders) voor opdrachtgevers.
Hoe werkt het met onderhoud van de website?

Iedere website moet onderhouden worden, en dat wordt met de enorme hoeveelheid hackers ook nog steeds belangrijker. Een onderhoudsovereenkomst maakt daarom altijd deel uit van mijn offerte. Je bent het niet verplicht, maar voor 350 euro per jaar (exclusief BTW) heb je toch een hele zorg minder. Ik zorg ervoor dat Joomla of WordPress up-to-date blijft, werk je template/theme bij, en alle uitbreidingen. En dat zijn op jaarbasis heel veel updates! De meeste hackers willen overigens spam versturen via je website. En daarmee is iedere website interessant.

Staat jouw vraag er niet bij, of wil je direct een offerte op maat?